A Birodalom visszavág / Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back [1980]

A lázadók a Hoth bolygón húzzák meg magukat, azonban a Birodalom kiszagolja rejtekhelyüket és meg is támadják őket. Han Solo, Chewbacca és Leia hercegnő Lando Calrissian-hoz fordul segítségért, miközben Luke felkeresi a remeteként élő Jedi-t, Yoda mestert, hogy elsajátítsa az Erő használatát és szembeszálljon a Sötét Oldallal.

Személy szerint csak erősíteni tudom azt a masszív tömeget, akik szerint A Birodalom visszavág a széria legjobb darabja. Amit a negyedik filmmel felvezettek, az itt teljesült be: Irvin Kershner sem előtte, sem utána nem rendezett ilyen volumenű filmet. Ez volt korántsem irigylésre méltó pályájának abszolút csúcspontja, és ennyi elég is volt ahhoz, hogy nevét egy életre megjegyezzük.

Több tényező játszik ebben szerepet, elsősorban talán azt hozhatjuk fel, hogy a cselekmény mindvégig pörög. Valami mindig történik, a tempó nem ül le, de mégsem veszi kapkodósra a figurát: ugyanazt az iramot diktálja a legelső perctől az utolsóig. Nem mellesleg ebben a részben hangzanak el a legnagyobb tanok az Erőről: Yoda felbukkanása, Luke oktatása ugyan a film visszafogottabb részei közé tartozik, de még itt sincs esélyünk unalomra. És igen, ezúttal már sokkal nagyobb büdzséből dolgozhattak, amelyet alaposan visszaköszön a képkockákról: a messzi, messzi galaxis kibővült pár olyan helyszínnel, melyeket korukat meghazudtoló módon vízionáltak nekünk.

A Birodalom visszavág több elképesztő csatajelenettel szolgál. Az egyik leglátványosabbat már elég hamar az arcunkba tolják a Hoth bolygón azokkal a bizonyos Birodalmi Lépegetőkkel, míg a legemlékezetesebbet Luke Skywalker és Darth Vader személyes párbajának köszönhetjük. És igen, itt fordul nagyot a kocka, amikor kiderül, ami kiderül, nyilván mindenki vágja, hiszen már az újszülöttek is ennek tudatában jönnek a világra, de én csak azért sem mondom el.

Így lesz A Birodalom visszavág a Star Wars menü főfogása a finom előétel után, de még a kellemes desszert előtt. Mindhárom résznek megvan a maga bája, megvan a maga funkciója, de a trilógia itt érett be igazán, és már itt is érezni lehetett, mi van akkor, ha nem Lucas foglal helyet a rendezői székben. A Terminátor és a Keresztapa mellett az abszolút legjobb második rész egyértelműen A Birodalom visszavág.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]