SOROZAT: The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [2015]

2001-ben a rendőrség megtalálja a nyugdíjas Morris Black feldarabolt maradványait. Egyedül a fejet nem. Az első számú gyanúsított a férfi szomszédja, a dúsgazdag családból származó Robert Durst, akinek nem ez az első ügye: 1982-ben ugyanis a vele viharos házasságban élő felesége nyomtalanul eltűnt. Igaz történet alapján.

2010-ben Andrew Jarecki forgatott egy filmet All Good Things címmel, Ryan Gosling és Kirsten Dunst főszereplésével, amellyel kapcsolatban nem volt titok, hogy a rendezőt Robert Durst feleségének az eltűnése inspirálta. Durst a film bemutatója után felhívta Jarecki-t és elmondta, hogy tetszett a film és szívesen adna neki interjút. Mi pedig ezt a dokumentumfilmet láthatjuk.

Igen, a The Jinx egy hatrészes dokumentumfilm sorozat, ráadásul egyenesen az HBO égisze alól pottyant az ölünkbe. Tényfeltáró, oknyomozós jelleggel bír, minden egyes részletre kiterjedően. Megszólalnak nyomozók, rendőrök, ügyvédek, hozzátartozók, szinte mindenki, akinek valaha köze volt a három rejtélyes ügyhöz - és még életben van. Mert idővel bizony a képbe kerül egy másik eset is, 2000-ben ugyanis Durst legjobb barátját, Susan Bergman-t saját lakásában lőtték agyon, és egyre több a gyanús jel, miszerint a férfinak ehhez is köze lehetett.

A sorozat pikantériáját maga Robert Durst adja, aki önként vállalta, hogy nyilatkozik a stábnak. Egy tikkelős, rideg tekintetű öregembert tessék elképzelni, akinek egyszerre van valami megmagyarázhatatlanul ijesztő kisugárzása, ugyanakkor annyira barátságos és segítőkész, hogy az utolsó epizódban Andrew Jarecki még meg is említi, hogy egész megkedvelte a férfit.

Maga a széria megvalósítása bravúros: gyönyörűen fényképezett képkockák, borongós hangulat, csodálatos timelapse bevágások, és természetesen néhány, színésszel rekonstruált jelenet sem maradhat el. Igazi oknyomozós, ízig-vérig dokumentumfilm, amely egyetlen unalmas pillanatot sem tartogat, az egyik részben például Durst tárgyalását is láthatjuk. Már az első percek képesek arra, hogy felkapd a fejed, és ez így megy egészen a hatodik részig, amelynek az utolsó, körülbelül két perce akkora gyomrost mér a nézőre, hogy aludni nem fogsz tőle, az már egyszer biztos.

A legjobban az jár, aki most hall életében először Robert Durst-ről, és nem olvas utána semmilyen formában. Egy piszkosul erős, szó szerint hátborzongató atmoszférával felruházott sorozat, amely nem kevés meglepetést tartogat a tarsolyában. Mindenképp megéri rászánni azt az amúgy nem sok időt, és garantálom, hogy darálva fogod végignézni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

A 9. szalag / Session 9 [2001]