The Disappearance of Alice Creed [2009]

A film első perceiben láthatjuk, hogy két férfi, Danny és Vic elképesztő alapossággal készítenek elő egy szobát. Lassan kiderül, hogy emberrablásra készülnek, méghozzá váltságdíj fejében. A célpont Alice Creed, aki hamar kiköt abban a bizonyos házban, megkötözve. A két rabló azonban nem számított arra, hogy korántsem egyszerű feladat, amire vállalkoztak.

A The Disappearance of Alice Creed tipikusan olyan darab, amelyről nem szabad sok mindent elárulni, sőt, szinte semmit. Bőven elég egy felvezető szinopszis, hiszen nagyon hamar megkapjuk az első csavart. Ha mindez nem lenne elég, körülbelül tíz perc múlva jön egy pattanásig feszült jelenet, de nem telik el sok idő, hogy egy újabb fordulattal rukkoljon elő a film, amellyel alapos meglepetést okoz nekünk, egyszeri nézőknek, akik nem igazán tudták, pontosan mire vállalkoztak.

És ez így megy tovább másfél órán keresztül: a film a maga kis rejtett tartalékait nagyon okosan adagolja be nekünk, mindig a megfelelő pillanatban durrantja el a patronjait, hogy minél nagyobbat szóljanak. Közben pedig szinte végig egy kamaradarabot nézünk: három ember egy házban. Akik otthon vannak a hasonló témájú filmekben, azok tudják, hogy ennyiből is remekműveket lehet kihozni. És ha a The Disappearance of Alice Creed nem is lett úgymond remekmű, de mindenképp egy figyelemreméltó próbálkozás, amely ismeretlen okokból valamiért nem kapott nagy figyelmet.

Bár nagyon ügyesen tartja fenn a figyelmet és adagolja a feszültséget, azért sajnálom, hogy a végével annyira nem tudtam annyira kibékülni - nem kimondottan a megoldásra, sokkal inkább az utolsó, körülbelül 15-20 percre gondolok, arra a bizonyos fináléra. Nem fogyott el a szufla, csak már korántsem volt annyira érdekfeszítő, mint előtte szinte minden egyes pillanata. Nem roncsolja túlságosan az összképet, de kicsit más irányba tereli a dolgokat, amelyek egy minimális keserű szájízt hagynak az emberben.

A három színész remekel: Eddie Marsan a kissé labilis idegzetű profi, Martin Compston az aggódó ifjú, amatőr. Gemma Arterton pedig, mint Alice... nos, majd meglátjátok!

Röviden összefoglalva: ezt a filmet bizony látni kell!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]