Terminator Genisys [2015]

Még tart a düh, a csalódottság, a kettő együtt: nem rohantam rá moziba, így itthon adtam esélyt az ötödik Terminátor-filmnek. Lehet hiba volt, talán pár akciójelenet nagy vásznon jobban ütött volna, vagy csak eltereli a figyelmem a látottakról a nachos bűze, esetleg valamelyik tirpák, aki felteszi a lábát a fejem mellé a szék háttámlájára. A lényeg, ami gondolom máris átjött: borzasztó nagyot csalódtam, Terminátor-filmben ekkorát még soha. Mondom: soha.

Pedig szentül megvoltam győződve, hogy örök "kedvemcemet", A gépek lázadását semmi nem fogja alulmúlni. Hát tévedtem. Már a Genisys reklámkampánya is elég tré volt, ráadásul tele kasztingolták ezerarcú színészekkel: Emilia Clarke, Jai Courtney, de igazából mégis egy nagyon komoly tényező miatt voltam kíváncsi erre a részre: Schwarzenegger megint élő szövet a fémvázon.

A történet dióhéjban annyi... na, ezt röviden nehéz lesz, hiszen már kapásból az első húsz percben annyit kavarnak a sztorin, mint ide Jeruzsálem. Szóval a jövőben járunk, a gépek uralkodnak, John Connor (Jason Clarke) vezetésével az ellenállók pedig legyőzik a SkyNet-et. Visszaküldik azonban 1984-be Kyle Reese-t (Jai Courtney), hogy védje meg Connor anyját a rá leselkedő veszélytől. Arra viszont nem számított, hogy Sarah Connor (Emilia Clarke) már várja őt, sőt, már 9 éves kora óta vele van az időközben megöregedett gép (Arnold Schwarzenegger), akit Daenerys simán csak Pops-nak nevez (nem röhög!), és mindamellett egy okoskodó nagyapó benyomását kelti.

Innen tovább bonyolódik, csavarodik a sztori, de hadd ne lőjek le mindent. Lássuk, mit tud maga a film: hát nem sokat. A legnagyobb probléma a bekasztingolt színészekkel van: Emilia Clarke siralmasan semmilyen, Jai Courtney most sem jobb, mint máskor szokott. Jason Clarke, mint John Connor nem csak, hogy hiteltelen ebben a karakterben, de olyan egyes alával mehet haza, hogy kilóg a naplóból. Gondoljuk, akkora baj még sincs, hiszen itt van Arnold Schwarzenegger, ő majd megmenti a filmet. Van egy rossz hírem: nem fogja. Ő ugyanis nagyon nem a megszokott Terminátor-figurát hozza. Okoskodik, vicceskedik, néha próbál mosolyogni, ami elsőre vicces, de harmadszorra már kínos. John Matrix szerepében Schwarzi sokkal inkább volt Terminátor, mint itt. Persze nem szabadott kihagyni, hogy egy jelenetben az öregséggel viccelődik, egy másikban pedig tol egy "I'll be back"-et, csak, hogy teljes legyen a kép.

Az akciójelenetekre azonban nem lehet akkora panasz: itt felpörög a film, történés van végre, ami jól is néz ki. Ez főleg azután lesz felüdülő, hogy amikor nem éppen zúznak, vagy mentik a világot, akkor Sarah Connor és Kyle Reesen kialakuló románcát figyelhetjük, amit elég sok young adult mozi megirigyelne, ami a dialógusokat illeti. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, mennyire bravúros módon visszaidézték nekünk 1984-et, ezzel együtt pedig az első részt.

Részemről valami elképesztő nagy csalódás volt a Genisys. Igen, vállalom, hogy nekem ez a rész tetszik a legkevésbé. Ha valaha tartok Terminátor-maratont, nem nagy a valószínűsége annak, hogy ez az epizód újra előkerül.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek