Ragadozó 2. / Predator 2 [1990]

Los Angeles, 1997. Háború dúl a hatóságok és a drogbárók között. Mike Harrigan hadnagy (Danny Glover) minden erejével azon van, hogy csapatával megfékezzék az elszaporodott drogterjesztést. Ám egyik nap valami felüti a fejét az angyalok városában, és ez a rejtélyes lény egyik áldozatot szedi a másik után. De mi már tudjuk, miről van szó, ugye?

Amíg az 1987-es Predátor egy filmbe gyűjtötte nekünk azon jellemvonásokat, amelyek miatt szerettük a nyolcvanas évek akciófilmjeit, addig az 1990-es folytatásban minden olyan klisé jelen van, amely miatt a falra mászhatunk a zsarufilmektől. Mert igen, a Ragadozó 2. egy zsarufilm. Dzsungel helyett most betondzsungelben járunk, gépfegyveres izomagyak helyett pedig a rend őreinek mindennapos megpróbáltatásait követhetjük nyomon, miközben a Predátor szedi az áldozatait.

És ezzel nem is lenne gond. Hőség van és háború, s mint tudjuk, a Ragadozót ez a két dolog vonzza legfőképp, amikor potenciális vadászterület után kutat. A probléma ott burjánzik ki, hogy az egész film nem akar összeállni egy egésszé. Jelenetek követik egymást, láthatjuk a makacs zsarut, akit rugdos a főnöke hátulról, de képbe kerül a ripacs, nőcsábász újonc (Bill Paxton iszonyatosan idegesítő szerepben), majd néha bemutatják, hogy a Predátor hogyan kap el valakit, vagy valakiket.

Hiányzott egy olyan biztos kezű rendező, mint John McTiernan. Egy olyan központi figura, mint Schwarzenegger. Nem, nincs bajom Danny Gloverrel, sőt, ha belegondolunk, egy zsarufilmbe szinte tökéletes választás, de itt valahogy mégis kilógott a sorból. Hiányoznak a piszok jól megkoreografált jelenetek, a felejthetetlen momentumok. Nincs rendes íve a történetnek. És sajnos nem csak a zseniális első rész árnyékában mondható ki a Ragadozó folytatására, hogy egy elég közepes film.

Közepes, de nézhető. Nem unalmas, de mégsem sikerül elkapnod a fonalat, mert nem ad rá esélyt, hogy elkapd. Megvannak a maga pillanatai, ezt nem lehet elvenni tőle, de sajnos ennél többet nem képes nyújtani. Maximum egy Alien-koponyával többet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]