21 Jump Street - A kopasz osztag [2012]

Schmidt és Jenko (Johan Hill és Channing Tatum) a gimnáziumi évek alatt a két végletet képviselték: egyikük az alfahím, másikuk a lúzer volt. A rendőrakadémián aztán rájöttek, hogy együtt sokra vihetik, így végül összebarátkoztak. Majd miután felöltötték az egyenruhát, egy meglehetősen bénán elsült akció után azt a feladatot kapják, hogy épüljenek be egy gimibe, és találják meg, ki terjeszti az újfajta drogot, amelybe már egy diák is belehalt.

Volt egyszer egy 21 Jump Street című tévésorozat, még annak idején 1987 és 1991 között, főszerepben Johnny Depp-el. És ahogy az a filmváltozatban konkrétan elhangzik, mostanában minden szart újra elővesznek, feldolgoznak, nekünk pedig úgy kell tenni, mintha ez rendben volna. Ilyen az, amikor egy film nem csak a jelenlegi hollywoodi tendenciának, de saját magának is képes beszólni.

A 21 Jump Street-nek iszonyat tirpák humora van. Sőt, egyenesen debil. Egyes mondatok, beszólások képesek pofonként hatni rád, de nem feltétlenül azért, hogy majd a térded csapkodva kacarássz, miközben a könnyeid törölgeted, sokkal inkább, hogy egy "jaj bazdmeg, ne már!" kijelentés hagyja el a szád, mély sóhajtások közepette. Persze azért megvannak a nevetős poénok is, de a film humora inkább ezekre a fárasztó dumákra, szituációkra épül, a csúcspontot pedig akkor éri el, amikor hőseink kénytelenek betépni, és mi láthatjuk a beállás mind az összes fázisát, pontról pontra.

A sztori meglehetősen sablonos, nem tököltek vele sokat: a két zsaru beépül, konfliktus alakul ki köztük, a fekete rendőrfőnök (Ice Cube) folyamatosan cseszteti őket, a finálé előtt megbicsaklik a nyomozásuk, de végül minden jó lesz és megkapják a jó hírt (velük együtt pedig mi is): egyetemre mennek.

Kevés olyan komédia van, amelyben a főbb karakterek közt ennyire működik a kémia, de Jonah Hill és Channing Tatum is látszólag nagyon élvezte ezt az egészet. Tovább mennék azzal, hogy konkrétan az egész filmből nagyon átjön, mennyire jó hangulat dominálhatott a forgatáson. Ice Cube szokás szerint hozza Ice Cube-ot, de őt ezért szeretjük, nem is várunk el tőle mást. Dave Franco és Rob Riggle lehet még ismerős arc, ők a maguk módján, de hozták a korrekt szintet.

Amikor semmi sem robban fel, csak az, aminek nem kéne. Amikor az iskolai bálba készülve még anyuka rájuk szól, hogy le kell nyírni a füvet. Egy orbitális színházi előadás, vagy elég csak arra gondolni, hogy a film elején hőseink milyen eufóriát élnek át, amikor elkapják az egyik motorost. Nem a vígjátékok csúcsa a 21 Jump Street, de annyira habkönnyű, ugyanakkor kellően szórakoztató, hogy nálam mindig nagyon betalál.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]