Unfriended [2014]

Fiatal baráti társaság szokásos esti Skype konferencia hívását bonyolítja le. Azonban van egy plusz fő a csapatban, akiről nem tudják, kicsoda. Profilképe nincs, és egyszerűen nem tudják kirakni a beszélgetésből. Mindeközben az egyik lány Facebookon üzeneteket kap csoporttársuktól, aki nemrégiben lett öngyilkos. A rejtélyes idegen pedig sajátos módon kezd szórakozni velük.

Skype, Facebook, Viber... sorolhatnám, a lényeg ugyanaz: közösségi oldalak, megosztások, kapcsolattartás, chatelés, és amit csak akartok. Nem akarok nagy bölcsességekbe belemenni a modern technológiát illetően, mert a végeredmény úgyis valami sablonszöveg lenne, maradjunk annyiban, hogy akár tetszik, akár nem, bizony az ilyen oldalak és alkalmazások szerves részei lettek a világnak.

És egy újabb alműfaj a horrornak a found footage után, amely még alacsonyabbá teheti a költségvetést. Az Unfriended mindösszesen egymillió dollárból készült, és nem is kellett hozzá nagy truváj: végig egy monitor képét látjuk magunk előtt. 85 percen keresztül. Lényegében ettől függ, képes vagy-e befogadni magát a filmet, mennyire zavar téged, hogy valaki jobbra-balra klikkelget, chatel, webkamerázik. Hasonló próbálkozás volt nem is olyan rég a The Den, bár ott idővel elszakadtak a webcamtól, itt viszont szó sincs erről.

Bár eleinte nem igazán tudtam hova tenni, idővel nagyon is belekerültem a filmbe, a történésekbe, hiszen ha velünk történne meg, mi is pontosan ennyit látnánk, mint az a karakter, akinek a szemszögéből követtük az eseményeket. Valahol ez igaz a kézikamerás filmekre is, azzal a különbséggel, hogy ott azért megvan a kamerarángatás és sokszor indokolatlan helyzetekben is a kezükben van a felvevő. Itt pedig idővel azon kaptam magam, hogy szinte nem is egy filmet nézek, hanem a gép előtt ülök és a többiekkel együtt élem át a borzalmakat.

Hatalmas pacsi jár a készítőknek, hogy mellőzték az üresjáratokat: azt a sovány másfél órát sikerült úgy kitölteni, hogy nincs megállás egyetlen percre sem. Valami mindig történik és ezáltal sikerül fenntartani a figyelmet mindvégig. Sajnos a történet egyéb részleteiben már korántsem ilyen izgalmas a helyzet. Nem árulok el nagy spoilert azzal, ha azt mondom, nem egy földhöz ragadt sztorival van dolgunk, nem egy pszichopata hacker szivatja a srácokat. Az ellenség nem evilági.

Díjazom a próbálkozást, de azért remélem, nem fognak elözönleni minket az ilyesfajta horrorfilmek. Egyszer-kétszer azért jöhet néhány, ha megvan hozzá a kellő ötlet, de ne ez legyen az új found footage. Az Unfriended simán megér egy misét, ha nem zavar a megvalósítás.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]