Köpök a sírodra / I Spit on Your Grave [2010]

Jennifer (Sarah Butler) csupán egy kis magányra vágyik, hogy nyugodtan írhassa regényét, így egy isten háta mögötti település felé veszi az irányt. Néhány helyi suttyó azonban kispécizi magának a fiatal nőt, egy este pedig megalázzák, megerőszakolják és megölik. Pár hónappal később Jennifer visszatér, hogy kegyetlen bosszút álljon.


És ennyi a film. Nem több, nem kevesebb: bűntett, majd a bosszú - de mindkettő kíméletlen, maximálisan explicit módon beletolva az arcodba. Ez valahol a film hátránya, másfelől pedig az előnye is. Maga a megerőszakolás ugyanis túl hosszúra van nyújtva. Bár tény, hogy ezt tíz másodpercben is rossz nézni, de hosszú, hosszú perceken keresztül méginkább kicsaphatja a biztosítékot.

És ki is csapja.

Ökölbe szorított kézzel ülünk, és nézzük, mit művelnek ezzel a szegény lánnyal, és vele együtt mi is azt kívánjuk: legyen már vége. A düh ilyen mértékű felfokozása azonban érthető, a film eléri, hogy ezt követően dörzsöljük a tenyerünket, mert pontosan tudjuk, mi lesz azután: a revans.

A Köpök a sírodra ezen a téren nem tököl: Jennifer halálpontosan megtervezett mindent. A sutyerákok megkapják, ami nekik jár, és nem is akárhogy! Nem kevés kreativitással küldi őket a halálba, egyik módszer súlyosabb, mint a másik, de végül mindegyik ugyanoda fut ki: haláluk előtt sírva könyörögnek és esedeznek bocsánatért.

A film szerencsére nem élt olyan, már szinte előre várható módszerekkel, hogy például Jennifer tervébe valami hiba csúszik. Szó sincs erről, minden a terv szerint halad, ettől lesz a Köpök a sírodra egy vegytiszta bosszúfilm. Ugyan az első feléhez kötélből font idegek szükségesek, de ha azt átvészeljük, a második felében az elégedett mosoly ott fog csücsülni az arcunkon.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Nyomozós filmek

Stretch [2014]

The Room [2003] - A világ egyik legjobb rossz filmje

Top 10 igaz történeten alapuló film