Halálos iramban 7 / Furious 7 [2015]

Deckard Shaw (Jason Statham) úgy dönt, revansot vesz, amiért Torettóék kórházba küldték a testvérét. Így miután elintézi Han-t, kis híján a levegőbe repíti a család egy részét. Dom és csapata úgy döntenek, jobban járnak, ha hamarabb találják meg Deckard-ot, mint fordítva, ehhez azonban előbb el kell kapniuk egy Jakande nevű ürgét, hogy cserébe Mr. Nobody (Kurt Russell) segítse a magánakciójukat egy mindentudó kütyüvel.
Az immár hetedik részt taposó Halálos Iramban pont olyan, amilyennek lennie kell: a tesztoszteron az egekben, a verdák csillognak, a csajok formásak, a karakterek pedig rohadtul egydimenziósak, de hát kit is érdekel az, ugye? Az akciók ütnek, tesznek magasról a fizikára, öröm nézni minden egyes pillanatot, amikor azon a bizonyos magas fokozaton pörög a film.

Jól hangzik? Most jön a fekete leves.

Mindez még jól is elsülhetne, de sajnos amint valamelyik szereplő kinyitja a száját és egy mondat elhagyja az ajkát, máris borul az egész. Az akciójelenetek közben még csak-csak belefér a szokásosan odalökött tőmondat, de amikor a film a cselekményre, ne adj isten két karakter dialógusára fókuszál, valami kegyetlenül fájdalmassá válik az élmény. Külön kiemelném itt Dom és Letty közös jeleneteit, a borzasztóan megírt párbeszédek ott ütköznek ki a legjobban.

Két kérdés biztosan felmerül a Furious 7 kapcsán. Az egyik az, hogy milyen Jason Statham, mint ügyeletes rosszfiú? Nyugi, egy nagyon üde színfoltja lett a filmnek, lazán elbírt a feladattal, karakterét pedig már az első jelenetben körülírták, olyan "Statham-es" szinten. A másik kérdés a CGI Paul Walker. Mennyire üt ki? Nem tűnik fel, mikor láthatjuk a valódi színészt, és mikor kellett a technikának közbe szólnia, talán egyedül a legutolsó jelenetnél szúrt szemet, hogy kétszer mutatták ugyanazt a mozdulatsort.

És az utolsó jelenet... Olyan lezárás, amellyel rövid időre a film minden hibája megbocsátható. Az utolsó percekben elbúcsúznak Paul Walker-től, ez a befejezés pedig nagyon is méltó volt. Tovább megyek: megindított, és nem titkolom egy percig sem, hogy néhány könnycseppet még én is elmorzsoltam.

Összességében pedig: agyakat kikapcsolni, hátradőlni, tömni a popcornt és lehetőleg nem odafigyelni, miről diskurálnak a szereplők. Ha rendelkezel azzal a képességgel, hogy mindez menni fog, hidd el, a Furious 7 egy nagyon ütős kis élmény lehet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]