Péntek 13: IV. rész - Az utolsó fejezet / Friday the 13th: The Final Chapter [1984]

Jason visszatér, de épphogy, hiszen a hullaházban tér magához, ahol máris lemészárolja az éjszakai műszakban enyelgőket dolgozókat, majd hazaindul, és közben természetesen szétkapja azt, aki csak szembejön.




Akárhogy is, ezt a sztorit immár negyedik alkalommal látjuk. Igaz, ebből Jason csak harmadszorra veszi ki a részét, de a sorrend ezúttal is a következő:

1. Cold Open.
2. Hullajelöltek bemutatása.
3. Egy-két jelentéktelen szereplő időközben meghal.
4. Utolsó fél óra: tömény slasher.

A készítők javára váljon, hogy egy-két aprósággal azért próbálták feldobni a jól bevált receptet, hiszen ezúttal nem csak a szokásos, táborozó, füvező, szexelő fiatalokat henteli le a símaszkos Terminátor, hanem a szomszédságukban élő családnak is meggyűlik a baja a gyilkológéppel: anya, lánya és fia.


A film nem véletlenül kapta a The Final Chapter alcímet, hiszen a legutolsó jelenet, azon belül is a legutolsó képkocka egyfajta stafétabot átadás lehetőségét dobja fel: bekerült a képbe ugyanis Tommy, a kisfiú, akivel lesznek még gondok a továbbiakban. Egy fejezetet lezártak, kezdetét vette egy átívelő szál, egy karakter, akit sajnos nem használtak ki kellőképpen mégsem, lehetett volna egy emblematikus figurája Jason mellett a szériának, de erről majd a későbbiekben ráérünk bővebben kitérni.

Összességében a negyedik rész követte a jól bevált receptet: egy teljes mértékig töltelék-epizóddal van dolgunk, amely joggal tűnik el a széria süllyesztőjében. Hiába az a néhány apróbb variálás, sajnos az első három rész után maximum egy legyintést fog kicsikarni belőlünk. Később jöttek azok a részek, amelyekben a trash-faktor már magasan az eget verte, de arra még kicsit várnunk kell.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Nyomozós filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Turbo Kid [2015]