Fák jú, Tanár úr! / Fack ju Göhte [2013]

Zeki Müller frissen szabadult a sittről. Az időközben elásott pénzére azonban egy iskola épült. Pedig nagyon kéne az a lóvé, hiszen tartozik egy rossz arcú embernek, aki még két hét haladékot ad neki. Zeki jelentkezik az iskolába, mind gondnok, azonban egy fatális félreértés miatt véletlenül tanárnak veszik fel.




A Fák jú, Tanár úr! egy jól kitaposott ösvényen halad előre. Van itt komplexusos kollegina, aki eleinte ki nem állhatja hősünket, és ugyanez visszafelé is igaz. Láthatunk egy olyan osztályt, amely minden tanár rémálma, az oktatókat folyton szivatják, különféle csapdákat állítanak nekik. Van továbbá jellemfejlődés, bimbódzó szerelmi szál, iskolai színdarab, és minden, amit már megannyi másik komédiában rongyosra nézhettünk.

És mégis: a film működik.

Szórakoztató, hiszen hiába a megannyiszor látott cselekmény, ennek a német mozinak sikerült a sablonokat teljes mértékig fogyasztható módon tálalni. Pörgő tempója ellenére van időnk megismerni a karaktereket és szinte öt perc alatt megkedveljük a film világát, helyet tudunk foglalni benne. Hiába vegytiszta vígjáték, mégsem fogjuk a térdünket csapkodni a röhögéstől. Nem fogjuk a könnyeinket törölgetni és a levegőt kapkodni a nagy hahotázás közepette. Egyszerűen csak megmosolyogtató szinten van jelen a humor. Ez valahol talán a hátulütője is az egésznek, hiszen lehettek volna sokkalta kiélezettebbek a poénbombák, de haragudni mégsem tudok rá, mert egész egyszerűen jó nézni. Megvan a maga bája.

Bár néhány szituáció és a karakterek is meglehetősen elvannak rugaszkodva a valóságtól, de ez is csak előnye a filmnek, mert ezáltal egyetlen percig sem veszi magát komolyan. Könnyed, fogyasztható komédia, nem az eredeti koncepcióval bíró, inkább az egyedi hangvételű fajtából. Nem is az a többször nézős fajta, de egyszer remek szórakozást képes nyújtani, egy fárasztó és/vagy unalmas délutánt nagyon fel tud dobni. Úgy tűnik, a vállalható komédiákat nem feltétlenül Amerikában kell keresni - tisztelet annak a kevés kivételnek.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]