Annabelle 2: A teremtés / Annabelle: Creation [2017]

A Démonok között univerzuma megállíthatatlanul robog előre: már borítékolható a harmadik rész, illetve a második etapban megismert Nővér, valamint a Görbe Ember is saját filmeket fognak kapni. Nem beszélve arról, hogy az Annabelle immáron második fejezetével került idén a mozikba. Szóval a stúdió a feji a maga horror-tehenét, amennyire csak lehet. 2014-ben, nem sokkal az első Démonok között után az első Annabelle-filmet elég komoly várakozás előzte meg, sajnos a végeredmény egy elég súlyos koppanás lett.


Az új produkció voltaképpen egy előzmény, és a nagyon egyedi Creation alcímet kapta. Itt az előzetes újfent bizakodásra adott okot, mert nem tűnt akkora mosléknak, mint az elődje. Tény, hogy nem is lett akkora tré munka, de valljuk be, nagyon alacsony lécet kellett megugrani. Ezt a lécet meg is ugrotta, de nem kell örülni, az Annabelle 2: A teremtés nem több egy horror-klisé best of-nál. Csak éppen jobban nézeti magát.

Tizenkét évvel lányuk tragikus halála után a játékkészítő Mullins házaspár lányotthont kezd üzemeltetni várostól távol eső, tágas házukban olyan árva gyerekek részére, akik arra várnak, hogy valaki örökbe fogadja őket. Megérkezik az első turnus: hát lány, valamint egy nővér. Már a kezdettől fogva nem stimmel valami: becsapódó ajtók, magától lapozó könyv, és a többi. Ezek a paranormális jelenségek később pedig még nagyobb méretet öltenek. És akkor még ott van az a csúnya játékbaba is, lányuk szobájában, egy zárt szekrény ajtaja mögött.


Bár nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a Creation, nem kell bedőlni: a film nem rossz, de messze van egy jó horrortól. A jól bevált sablonokkal dologzik: ha egy ajtót mutatnak a háttérben, pontosan tudni, mikor fog kinyílni vagy becsapódni; ha egy villanykörtére fókuszál a kamera, akkor az valószínűleg elfog posszanni. Ha nagy a csend, akkor akár vissza is számolhatsz háromtól, mert amire a nullához érsz, menetrendet betartva érkezik a jump scare. Az égvilágon semmi meglepetést nem fog okozni a Creation.

Azt azért a stúdióban is felfogták, hogy egy babával már nem nagyon lehet riogatni, azzal pedig pláne nem, hogy az egyik pillanatban itt van, a másikban pedig már ott. Nem mondom, hogy mellőzték ezeket a megoldásokat, de szerencsére nem erre volt kihegyezve a film parás része, illetve amit annak szántak. Ezen felül amiben még sikerül felülmúlnia elődjét, az a hangulat teremtés, hiszen itt sokkal lendületesebben visz előre a cselekmény, van egy igazán rideg atmoszférája, amelyet mind a környezet, mind az aláfestő zenék, de főleg a kreatív operatőri munkák adnak meg. Nagy kár, hogy ilyen körítés mellé a lényegi része már nem talál be annyira.

Csalódtam, mert tényleg a sok pozitív kritika miatt voltam kíváncsi A teremtésre. Mérföldekkel jobb, mint az első, de sajnos ez is csak egy tucat horror, amely közben a műfaj gyakorlottabb rajongói csak nagyokat ásítanak. Ügyesen összefűzik az első résszel, és még azon a bizonyos fotón látható easter egg is jópofa volt, de nem kell megváltást keresni: a Démonok között 2 leggyengébb jelenete is félelmetesebb, mint az Annabelle2 : A teremtés legjobbja bármikor.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Nyomozós filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Turbo Kid [2015]