SOROZAT: Mr. Mercedes

Egy ohiói kisvárosban egy fagyos hajnalon tömegek állnak sorban még nyitás előtt, hogy bejussanak az állásinterjúra. Felvillannak a reflektorok, egy fehér Mercedes áll meg tőlük nem messze. Aztán a tömegbe hajt. Sok halott, köztük egy kisbaba, és még több sebesült. A tettest nem kapták el. Pár évvel később a nyomozást irányító hekus, Bill Hodges (Brendan Gleeson) már nyugdíjba vonult, éli unalmas életét. Egyik nap különös e-mailt kap. A feladó: MM. A gázoló az, Mr. Mercedes, aki ezek után egyre jobban rászáll rászáll emberünkre, akit a zsaruvér nem hagy tovább nyugodni.


A Mr. Mercedes nem a rejtélyre megy rá, hiszen már az első részben megtudjuk, kivel is van dolga Bill Hodges-nek: egy Brady Hartsfield nevű, lelkisérült srác. Piás anyjával él, aki pár pohár után szereti a kezét becsúsztatni fia nadrágjába. Brady egy műszaki áruházban dolgozik, kiváló munkaerő, ám időnként jégkrémes kocsiba pattan, hogy Hodges környékén árulja a fagyit. Ő az úgynevezett Mercis gyilkos, aki most újabb dobásra készül.

A King adaptációk évet éljük: The Dark Tower, It, Gerald's Game, 1922, míg a sorozatok téren egyrészt ott volt a The Mist, és ugye a Mr. Mercedes. Hiába, az öreg mindig felkapott volt, de idén különösen sok irománya vált mozgóképes alkotássá.

Az alapanyag ismeretének hiányában ítélkezem, nem olvastam a Mercis gyilkos történetét, mégis annál jobban vártam, mit sikerül kihozni belőle. Nos, a sorozat tudja a dolgát: érdekesen indul el ezen a két szálon, az első rész nem kicsit kelti fel az ember figyelmét, arról nem is beszélve, hogy nem akar finomkodni, a kamera sem fordul el diszkréten, ha arról van szó.


Eljátszik a szokásos klisével, hogy a zsarunál nincs nyugdíj, csak vegetálás, de ha szimatot fog, új erőre kap. És bemutat egy nagyon elcseszett életét, amely valahol félrecsúszott, de nagyon. Pár rész erejéig fenn is tartja a figyelmet, elég masszívan nézeti magát, mígnem egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy bár zajlanak az események, de mintha az egész egyhelyben stagnálna.  Kicsit lelassít, visszavesz, de nem kell megijedni, ez csak átmeneti: az utolsó pár részre ismét új erőre kap, hogy a fináléhoz meghozza a kedvünket.

Ellenben amit a színészek leművelnek, az valami fantasztikus. A megtört, monoton életbe kényszerült zsarut kiválóan alakítja Brendan Gleeson, de gondolom nem kell magyarázni, aki látott már tőle legalább egy alakítást, annak garancia ez az ember. És ott van a másik oldal: Harry Treadaway, aki elképesztő nagy meglepetés volt. Nem kis feladat nyomta a vállát ezzel a karakterrel, de bámulatos, hogy sokszor egy nézéssel képes negfagyasztani az ereidben a vért.

A Mr. Mercedes voltaképp egy ajánlott sorozat. Nagy hátulütője, hogy a közepe táján leül, tíz rész helyett egy nyolc epizódban is lazán elfért volna ez a történet. Kissé lassú, de annál érdekesebb krimi-thriller kombó, sokszor egészen meredek, már-már beteges képkockákkal. De hát kell az ilyen is. Ja, hogy lesz második évad? Ugyan könyv formájában van kapcsolódási pont ezzel a regénnyel, mindenesetre kíváncsi leszek, hogyan és merre viszik tovább a sztorit.

Az eddigi Stephen King irományokért ide kattints!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]