Alvás! ZAVAR / Chasing Sleep [2000]

Ed Saxon (Jeff Daniels) egyetemi professzor egyik nap hiába várja haza feleségét, az asszony csak nem jön haza. Munkahelyén nincs, barátnője sem tud róla semmit, így hívja a rendőrséget. Miközben a férfi otthon várja haza feleségét, alvászavarokkal küzd, órák esnek ki neki, nem tudja eldönteni, hogy éppen aludt-e, avagy sem. A dolgok kezdenek összefolyni körülötte, miközben egyre több gyanús tényező üti fel a fejét.


Michael Walker filmjében elképesztően sok potenciál volt. Hiába érezni az első rendezés nyomait bőven, az erősen átjön, hogy a Chasing Sleep tényleg egy olyan produkció, amit a direktor mindenképp elakart mesélni, mert valószínűleg kismillió fecnire voltak felskiccelve ötletek, amelyeket aztán jól bevethet első mozijában. Az más kérdés, hogy amikor aztán élesben ment a dolog, sok minden elúszott...

A Chasing Sleep (idióta magyar cím formailag ugye az Alvás! ZAVAR) egy helyszínen játszódik, és mindössze egyetlen álomjelenetben lépünk ki a házból, de azt is kiváló operatőri megvalósítással kivitelezve. Emberünk, a kétségbeesett Ed Saxon az összes jelenetben ott van, miközben a nyomozók, egyik diákja, valamint egy, az eltűnésben első számú gyanúsított férfi, George (Julian McMahon) ki-be mászkálnak a házban, ezzel sodorva előre a sztorit, amely szépen, sorban bontakozik ki előttünk. Ezzel egyidejűleg elég sok "ez mi a francot jelent?" kérdés fogalmazódik meg a fejünkben, mert megannyi apróság szúr szemet a nézőnek, amelyek nem kicsit gyanúsak, és nem tudjuk hova tenni. A baj az, hogy ezekre nem mind kapunk választ végül.


És ez a nagy hátránya a filmnek, hogy lehetett volna sokkal összeszedettebb. A fapados, alacsony költségvetésről árulkodó megoldás egy dolog, simán szemet tudok hunyni felette, ha a film tartogat elég sok más jóságot, és itt sem zavart különösebben. Abszolút tévéfilm jelleg, de annyi baj legyen. Viszont a fejünk felett folyamatosan gyülekező kérdőjelek miatt, finálé gyanánt egy sokkal ütősebb, katartikusabb jelenetet vártam volna - és bár ez sem sikerült rosszul, de hagy némi keserű szájízt maga után. Ellenben Jeff Daniels kiváló. Érdekes, hogy sokan a komikus szerepeivel azonosítják, de ő inkább drámai színésznek tartja magát elsősorban, az más kérdés, hogy nem kimondottan ezen alakításai lettek ismertebbek. Prímán elviszi a filmet a hátán, és nem egy alkalommal kell ténylegesen előrukkolnia valamivel, amit hibátlanul teljesít is.

Elrettenteni nem tudok senkit, mert mindenképp egy érdekes csemege a Chasing Sleep, amely ügyesen visz előre annak reményében, hogy a végén az évtized csattanója kerül terítékre. Nos, az elmarad, de aki egy hanyagolt, érdekes megoldásokkal élő, minimalista thrillerre vágyik, annak egy próbát lazán megér.

Megjegyzések

  1. Minden tisztelettel... a végén annyit tudtam mondani hogy M.Walker a k.anyàdat! :D annyi elméletet gyàrtottam közben hogy amikor számomra "hirtelen" vége lett a filmnek ,(időérzékemet teljesen elvesztettem) arcul csapott hogy nincs tovább! Igazából rohadtul jó film csak naaaaaa :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]