Spoileres kibeszélő: 10 Cloverfield Lane

A filmről szóló, spoilermentes beszámolót itt találhatjátok. Viszont ez a bejegyzés teljes mértékig spoileres!


Nos, őszintén szólva én szentül megvoltam győződve jó darabig, hogy a kormány dobta le a bombát, méghozzá a Cloverfield-ben felbukkant szörny miatt. Esetleg jött még hozzá néhány hasonló termetes lény, és nem tudtak mihez kezdeni, hát "atomot nekik!" vagy valami hasonlót, amelytől a levegő ugye szennyezett lett.

A CLOVERFIELD VILÁGÁBAN JÁRUNK EGYÁLTALÁN?

Nagy valószínűséggel igen. A Slusho nevű, nem létező üdítőital mindkét filmben feltűnik. Ezt az italt a szintén fiktív Tagruato nevű fúrócég forgalmazza, amelynek elvileg a Cloverfield cselekménye előtt megsemmisült az egyik tornya. Magában a filmben nincs kimondva, a vírusmarketing része volt. Apró kapaszkodó, ha nagyon összeakarjuk kötni a két filmet.


HOWARD?

Azt tudjuk, hogy alapjáraton nem egy hülye ember, hiszen műholdakkal foglalkozott (Talán ennek tudható be konteó-mániája? Látta az előjeleket?) és azért összehozta a bunkert, nem is akárhogy! De vannak vele gondok bőven. Például, hogy egy őrült. Ha nem is kifejezetten pedofil, de, hogy hatalmas nagy perverz, az tuti. Kiderült, hogy hazudott a lányával kapcsolatban, és egy másik lányt tartott fogva pincéjében. És az is, hogy ő okozta Michelle balesetét. Emmett-et sem nagyon akarta beengedni, nyilván kettesben akart maradni a lánnyal. Amikor Michelle poénból "flörtölni" kezdett a fiúval az asztalnál, Howard nagyon begurult. A srác halála pedig egy mondvacsinált indok volt, Howard valószínűleg csak az alkalmat várta, hogy valami módon kiiktassa a fiút. Ha nincs is a szánkba rágva, de ezekből össze lehet rakni. Zseniális, ahogy egy szinten még én is megvoltam győződve arról, hogy tényleg csak jót akar, egyszerűen csak kicsit magának való fickó, és nehezen viseli, ha nem hálálják meg a jó cselekedetét.


A VÉGE?

Na igen, a vége. Mintha egy egészen más film indulna el attól a pillanattól kezdve, hogy Michelle elhagyja a búvóhelyet. Bár a finálé így is bejött, de jobban örültem volna, ha

- Michelle leveszi a maszkot, szippant egy mélyet a levegőből és a film véget ér.
- Michelle leveszi a maszkot, szippant egy mélyet a levegőből, majd megjelenik a Cloverfield szörnye. Film vége, stáblista.

Tudom, nagyon rá vagyok akadva a szörnyre, de nézzétek el nekem, tényleg azt hittem, hogy valami módon, de ez lesz a kapocs. Ha kiderül, hogy mondjuk nincs is szennyezettség, csak tombol az a monstrum. Nos, a levegő valóban nem volt szennyezett, de inkább kaptunk egyéb más idegeneket, amellyel nem is lett volna probléma, de túl gyorsan lett lezavarva ez a kis akciózás.

MILYEN LEGYEN A KÖVETKEZŐ CLOVERFIELD-FILM?

Kapnunk már kézi kamerás filmet, illetve kamaradarabot, a két mozi összköltségvetése volt 40 millió dollár, ami ugye kutyafüle a filmiparban. És én itt most azt mondom - ha már J.J. bejelentette, hogy bizony kapni fogunk további Cloverfield-mozikat -, hogy semmiképp ne szálljanak el! Nyilván nem is fognak, de két ilyen szűkrétegű zsáner belengetése után a lehetséges harmadik mozi ne legyen egy szokványos idegenes film. Maradjon meg a misztikum, a találgatások, lehessen elméleteket szülni, de semmiképp se legyen hétköznapi darab. Ha pedig Abrams-en múlik, ez nagy valószínűséggel így is lesz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

A 9. szalag / Session 9 [2001]