Legenda / Legend [2015]

Ron és Reggie Kray (Tom Hardy és Tom Hardy) ikrek. Elválaszthatatlanok, mégis szöges ellentétei egymásnak. Reggie a higgadtabb természet, aki képes megfontoltan gondolkozni és vigyáz testvérére, Ron-ra, aki konkrétan egy eszeveszett vadállat és nem nagyon akarsz vele még egy kontinensen sem élni. Nem mellesleg a londoni alvilág oszlopos tagjai, akik egyre nagyobb hatalomra és befolyásra tesznek szert.

A jó gengszterfilm manapság elég ritka, de pontosítok: maga a gengszterfilm, mint zsáner sincs aktívan jelen a filmiparban. Megvolt a maga aranykora: hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek, aki pedig hozzám hasonló rajongója olyan filmneknek, mint A sebhegylesarcú, a Carlito útja, a Casino vagy A keresztapa, az nyilván örömmel fogadja egy új maffiamozi érkezését és rarepül.

A Legend-ben nagy bizalmam volt, egyrészt a témája, másrészt Tom Hardy miatt, aki kapásból két szerepben látható. Itt gyorsan le is tudnám a lényeget: ez a fickó zseniális. Úgy alakít két, teljesen eltérő személyiséget, hogy hiába állnak egymás mellett, meg nem mondanád, hogy ugyanaz a színész. Pedig, mint két tojás. Hatalmas kalaplengetés jár neki, már a The Revenant-ban is lejátszotta Leót, itt pedig olyan jelenléte van, legyen szó az ikerpár bármelyik tagjáról, hogy az tényleg a legelismerőbb bólogatást váltja ki a nézőből.

Na de milyen a film? Nagyon felemás. Rendelkezik ugyan a gengszterfilmek kliséivel de ennél többet nem igazán tud hozzátenni a műfajhoz és emiatt válik egy sima, egyszer nézős mozivá. Hiányzik az a plusz, amely a stílus klasszikusait, vagy akár szimplán csak jó filmjeit kiemelte az átlagból. Ott volt a sansz, hogy egy-egy jelenetet ütősen zárjanak le, hogy úgy csapják le a labdát, ahogy illik, de inkább az egyszerűbb megoldást választva hagyják elúszni.

A film narrátora Emily Browning, aki Frances-t alakítja, őt Reggie szemelte ki magának majd vette feleségül a későbbiekben. Igen, jól tippelsz: egy tipikus gengszterfeleség elmélkedéseivel fűszerezték meg a cselekményt, amellyel semmi baj nem lenne, csak éppen totálisan felesleges. Eleinte felnéz párjára, majd rájön, hogy egy maffiózó mellett nem könnyű az élet és emiatt lassacskán összeomlik, pont úgy, mint a házassága. Nem az a baj, hogy ezt láttuk már, a probléma az, hogy sztori szempontjából jellegtelen.

Joggal mondhatjuk, hogy a Legend egy kihagyott ziccer: a Kray testvérek szerves részei voltak a londoni alvilágnak, volt mit elmesélni, de ehhez egy ütősebb szkript és egy tökösebb rendező kellett volna. Aki nem ugrál a gengszterfilmekért, az nem ezzel fogja megszeretni a műfajt, viszont aki rajongó, az ennél klasszisokkal jobbakat láttak már.

Ellenben Tom Hardy rajongóknak mégis kötelező!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]