Az ajándék / The Gift [2015]

Simon és Robyn (Jason Bateman és Rebecca Hall) házasok, kiköltöznek Chicagóból egy kertvárosi házba, élni az igazi amerikai álmot. Már az első napjukon feltűnik a színen Gordo (Joel Edgerton), Simon egykori iskolatársa. Másnap egy csomagot találnak az ajtó előtt, benne egy üveg borral. És ez csak a kezdet. Gordo szinte rátelepszik a házaspárra.

Joel Edgerton jól meglepett minket. Nem csak, hogy szerepel a filmben, de ő maga írta és rendezte is Az ajándékot. Színészi teljesítményét már több filmben fitogtatta (csak úgy mellékesen: itt is jó!), most azonban úgy döntött, elmesél nekünk egy történetet.

Egy történetet, amelyről nem is kell sokat tudnod. A legjobb, ha minél kevesebb információval vágsz neki ennek a korántsem derűs, de annál ütősebb produkciónak. Muszáj megjegyezni, hogy Az ajándék története amilyen szinten érdektelen, mégis sikerült egy bot egyszerűnek látszó történetből a maximumot kihozni - és ez bizony a rendezésnek köszönhető.

Korrekt iparosmunka - mondogattam magamban, miközben peregtek előttem a képsorok. Láttunk már ilyet, nem egy olyan nagy eresztés, de tény, hogy jól megvan rendezve, stb. Ilyen gondolatok jártak a fejemben a film nézése közben, nem sejtve azt, hogy végül mi vár rám. Mert a meglepetés ereje nem marad el, és csak akkor, a végső nagy gyomros közepette tudatosult bennem, hogy egy mennyire tudatosan felépített mozival van dolgom. Jó ideig a tökéletes kiszámíthatóság útján vezet minket Edgerton, egy olyan thriller, amelyet valóban az ő keze munkája húzott ki a középszerből.

A filmben a három főszereplő játéka egytől egyig kifogástalan. Ahogy azt már említettem, Joel Edgerton hozza a szintet, bár tény és való, hogy neki jutott talán a leghálásabb szerep. Jason Bateman-t főleg vígjátékokból ismerhetjük, de két éve a Bad Words-ben már bizonyította, hogy mennek neki a komolyabb alakítások is. Rebecca Hall pedig úgyszintén kiválóan szerepelt. Mindhárman hozzátettek a filmhez, és nem is keveset.

Az év egyik nagy meglepetése Az ajándék, néhány olyan jelenettel, amelyek egyre jobban és jobban függesztenek rá a látottakra, végül pedig egy olyan bivalyerős fináléval jutalmazza meg azokat, akik a kezdeti, döcögős építkezés után nem kapcsolták ki a francba, amely még jó ideig a hatása alatt képes tartani. Ilyen az, amikor levegőt is elfelejtettem venni közben.


Megjegyzések

  1. Szokás szerint ámen, nagyon fasza pszichológiája van. Mondjuk ha a vége ekkorát ütött, akkor nem láttad az Amíg alszolt ezek szerint :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam, és be is ugrott közben, de nem számítottam rá, hogy ide fut ki. Engem az ilyen fordulatok mindig a földbe tudnak döngölni :)

      Törlés
  2. Engem is és hatásos is volt, de biztos nagyobbat ütött volna, ha nem ismerem az Amíg alszolt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]