A betolakodó / À l'intérieur [2007]

A nemrégiben megözvegyült fiatal nő, Sarah éppen szülés előtt áll. Utolsó estéjét tölti egyedül, másnap reggel ugyanis anyja viszi be a kórházba, hogy megszülje gyermekét. Egy fekete ruhás, idegen nő kopogtat hozzá az éjszaka közepén. Hamar kiderül, hogy szándékai nem békések: a baba kell neki. És van is nála egy szép, nagy olló...

Az otthon nyugalma. Biztonságot ad. Ismered minden zeg-zugát, mint a tenyered. Nagy baj nem eshet, hiszen a te házad, a te kis fészked, amolyan szentélyed. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki a nyugalmadra tör? Hiába vagy otthon, a lakásod könnyen válhat csatamezővé, ha meg kell védened azt, ami a tiéd: a még meg nem született gyermeked.

Kevés borzalmasabb dolgot tudok elképzelni annál, minthogy egy terhes nőt terrorizáljanak fizikailag. Valljuk be, horror alapanyaghoz tökéletes, mi több, talán a legsokkolóbb, még csak maga a felvetés is. Hát még akkor, amikor mindezt be is mutatják. És nem finomkodva, nem korhatárhoz kötve, nem diszkréten elforduló kamerával. Mindent. Bele. Az. Arcodba.

Az À l'intérieur részben emiatt az egyik legsokkolóbb horrorfilm, amit idáig sikerült látnom. De nem csak emiatt érdemes említésre, hanem mert kiválóan fokozza a hangulatot: azon túl, hogy nincs egyetlen unalmas perce sem, még a feszültséget is folyamatosan pumpálja a nézőbe, egyszerre tud torokszorítóan és gyomorforgatóan izgalmas lenni. Legszívesebben odamennél és minden erkölcsöd a kukába dobva, bármilyen eszközt bevetve segítenél ezen a szerencsétlen, védtelen, állapotos nőn, de mivel nem tudsz, így két lehetőséged van: vagy kikapcsolod, vagy a széked karfáját szanaszét markolva, a leheleted visszatartva izgulod végig a filmet.

Végtelenül nyugtalanító, arcba mászó trancsír-horror Franciaországból. Olyan film ez, amit bőven elég egyszer látni, hidd el, nagyon erősen belefog égni a retinádba jó néhány képkockája. Nem egy randifilm, hiába kedveli a partner a horrort, ezt inkább mellőzd. Erős gyomor, kötélből font idegek, és vérbeli fanatizmus a műfaj iránt szükséges. Ha mindez megvan, az À l'intérieur az egyik legbrutálisabb élményben fog részesíteni.


1 megjegyzés:

  1. Na ez az, amit újra kell néznem, mert jó régen láttam már, és emlékeim szerint nem lett volna ez rossz,de sok hülyeség zavart benne (hogy mi, arra nem emlékszem :D ). Kérdés, hogy ennyi évvel később is zavarnának-e? Mert ahogy írod is, egyik legbrutálisabb élmény (lehetne).

    VálaszTörlés

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Üzemeltető: Blogger.