Backcountry [2014]

Egy fiatal pár, Alex és Jenn túrázni mennek a vadonba. A férfi, bízva az ösztöneiben, és hogy annak idején fiatalon pár bejárta párszor a környéket, nem is visz magával térképet. Ahogy az várható, jól el is tévednek, de még egy medve is felüti a fejét.




Állatos horrorfilmekkel nem vagyunk kimondottan elkényeztetve, de szerencsére néhanapján egy-egy ilyen alkotás biztosít minket arról, hogy nem kell pszichopata gyilkos, sem természetfeletti erő, hogy az ember jól pórul járjon. Sőt, talán az egyik legfélelmetesebb dolog tud lenni maga az erdő, illetve az, ami benne vár minket. Mindenféle hihetetlen tényező nélkül.

A Backcountry elején figyelmeztetnek minket, hogy valós történettel van dolgunk. Ez részben igaz, de ne felejtsük el, hogy ez egy film, és nem pontosan így történtek a dolgok. De akár történhettek volna: a Backcountry lenyűgöző ereje ugyanis nem a tartalmas képsorokban, a meglepő fordulatokban, az akció dús cselekményben rejlik. Hiszen erről szó sincs. A puszta realizmus az, ami a zsigereidnél ragad meg.


Ugyanez valahol hátránya is az alkotásnak, hiszen valóban egy lassú lefolyású filmmel van dolgunk, amelyben a medve körülbelül egy óra után tűnik fel. Csak szólok, hogy a Backcountry másfél órás, így lényegében a végére tartogatták a lényeget, de amikor az állat odacsap, az minden, csak nem könnyen emészthető. Lesz nagy brumm a fejbe!

És, hogy mivel szolgál egészen addig a film? Van itt párkapcsolati dráma, de Alex és Jenn még egy idegen fickóval is találkozik, akit meginvitálnak egy közös vacsizásra. És itt bizony előtérbe kerül egy rövid időre a "melyikünk a maszkulinabb?" téma, hiszen két férfi és egy nő a vadonban jó eséllyel adhat is rá okot.

Úgy őszintén szólva nehezen ajánlható film a Backcountry: türelem az kell hozzá, de a hatás nem marad el. Realista, de mindeközben nagyon nyugis tempót diktál, amit sokan nem tolerálnak annyira. Én mégis azt mondom, hogyha vevő vagy egy efféle kalandra, és van hozzá gyomrod és türelmed, ne sajnáld azt a másfél órát!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]