Zsákutca / Dead End [2003]

Karácsony este van, a Harrington-család a szokásos ünnepi vacsorára siet. Mivel késésben vannak, így a családfő letér egy mellékútra. Egy pillanatra elbóbiskol, és ez majdnem egy frontális ütközéshez vezet, de szerencsére sikerül időben elkapnia a kormányt. Hirtelen megjelenik egy szótlan, fehér ruhás nő egy csecsemővel, később pedig egy fekete autó is felbukkan, és hogy mi vár a Harrington-családra, arra nem is gondoltak volna.

A Dead End egy kiadós WTF-koktél, legalábbis elsőre. Ha a végén az idegtől felpumpálva kéred ki magadnak ezt az egészet, és követeled vissza ezt a 80 percet az életedből, azt is megértem. De érdemes egy kis időt rászánni arra, hogy összerakd magadban a képet, mert hát... van mit összerakni. Ugyan elsőre egy tucatfilmnek tűnik, de nem árt figyelni az apróbb részletekre. Persze aláírom, sok esetben kifejezetten idegesítő tud lenni, nem egyszer fordult elő, hogy nem akartam hinni a szememnek, miket művelnek a karakterek, mennyire irritálóak tudnak lenni, sőt, néhány helyzetben milyen logikátlan döntésekkel hajtják előre a cselekményt.

És igen, volt, hogy a tenyeremet dörzsöltem, hogy hú, de lefogom húzni ezt a filmet.

Szerencsére a végén a fordulat többnyire kárpótol, még ha nem is tette maximálisan tisztába a filmet, de sikerült elérnie, hogy ne legyen harag. Való igaz, az utolsó 5 percig várni kell minderre, sőt, a stáblista közben is el van rejtve egy slussz jelenet, szóval nem lekapcsolni idő előtt!


Ez a francia-amerikai koprodukcióban készült film legalább olyan mértékig thriller, mint horror, miközben mindent belep a misztikum. Ha másért nem, hát a megoldásért maradni fogsz a végéig, egész egyszerűen lövésed sincs, merre fog kilyukadni, mit akarnak elmesélni Neked, mi miért történik. Csattanója gyanánt nagyon erősen tudnám hasonlítani egy másik filmhez, de az a nagy büdös helyzet, hogyha leírnám a címét, konkrétan lelőném a poént.

Kicsit azért haragos vagyok, mert alapvető hibákon csúszott el. Hiába van egy ütős fordulat a végén, így visszagondolva még mindig szúrja a szemem sok minden, amit addig a pontig láthatunk. Hatalmas szerencséje, hogy nagyon rövid. Azt pedig nem szabad kifelejteni, hogy sokszor milyen dumákat lőnek el. Néhány vígjáték tanulhatna a Dead End dialógusaiból.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

What We Do in the Shadows [2014]

Top 10: Found Footage filmek

Eden Lake - Gyilkos kilátások [2008]