Wer [2013]

A brutálisan lemészárolt Porter-család egyetlen túlélője az anya, akinek elmondása szerint egy közel két méteres, szőrös, két lábon járó teremtmény marcangolta szét férjét, illetve kisfiát. A rendőrség szinte azonnal őrizetbe veszi a különc Talan Gwynek-et, akit az ügyvédnő Kate Moore vesz a szárnyai alá. Meggyőződése, hogy más dolgok vannak a háttérben, viszont a cselekmény hamarosan nem várt fordulatokat vesz.

A Wer túl sok minden akar lenni egyszerre. Horror, thriller, egy nyomozós szállal megpakolva, de még egy szerelmi háromszög-féleséget sem röstelltek kihagyni, hogy tényleg a lehető legszélesebb skálával dolgozhasson a film. Mindez azonban csak hátulütője lett a Wer-nek, hiszen egy kicsit mindegyik, de összességében semelyik sem igazán. Pedig a nyomozgatós rész viszonylag jól sikerült, noha nem fogja senki a száját tátogatni a brutális csavarokon, de szerencsére sikerül fenntartania a figyelmet. Úgy nagyjából erre megy el a film első fele, majd belecsapunk a lecsóba, megkapjuk a lényeget.

Nem kertelek: a film horrorisztikusabb része valami borzalmas. Hiába leszel az első perceket elnézve bizakodó, hiába ránt be a film a kegyetlen nyitójelenettel, majd visz tovább az ügy felgöngyölítésével, ahogy kezdetét veszi a hentelés, úgy lesz a Wer egyre pocsékabb. Pedig van vér, és gyakás is rendesen, de egész egyszerűen az utolsó cirka 15 perc már totál nem érdekelt, és csak a végét vártam.


Megijedni nem fogsz, nem úgy, mint az operatőr, aki vagy nagyon félt, vagy Parkinson-kórban szenvedett. Kicsit found footage hatást kelt, amelyre rápakol a több nyilvános kamerával rögzített bevágás is. Tulajdonképpen egy farkasemberes mozival van dolgunk. Hát, pont farkasembert nem kapsz, csupán egy valamelyest szőrös, magas fickót, aki nagyon erős és nagyon vérszomjas, ha telihold van. Ez azonban ráfogható az alacsony költségvetésre, és oké, legyen. Legalább megúsztuk gagyi CGI nélkül.

A Wer nem egy kifejezetten ajánlott film, horrornak pedig csak részben nevezném. Az első fele simán leköt, de ne tévesszen meg, ugyanis a javát pont a végére tartogatták. Csak éppenséggel pont ott romlott el minden.

5/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]