Annabelle [2014]

Szerelmes pár, várandós kismama, idilli élet, na meg egy rém ronda baba, amit a férj vesz kedves
asszonykájának ajándékba, hiszen a felesége oly régóta keresi pontosan ezt az Annabelle babát. Egyik éjszaka incidensbe kerülnek egy sátánista szekta tagjaival, akik ellen bár fatality-vel győzedelmeskednek, az egyikük lelke beleszáll a babába. A démonnak pedig a csemetére fáj a foga - csak, hogy emeljük a tétet.

Volt ugye pár éve egy nagyon korrekt Conjuring, és noha millió sablonból építkezett, azért hangulatát és természetesen a jump scared jeleneteket figyelembe véve nem volt egy kifejezetten rossz film. Feltűnt benne egy játékbaba, Annabelle. Tessék, most megtudhatjuk, hogy mit is tud ez a filccel kivakolt kis transzvesztita.

Hatásvadász horrort akartok? Egy lerágott csontot? Amit a kutya nem nézett volna meg, ha nem kötik a Conjuring-hoz? Akkor íme: Annabelle. Ahogyan elődje esetében, itt sem az eredeti történetet fogjuk megszeretni, de a helyzet az, hogy ezúttal sok minden mást sem.

Kezdeném az egyik legfontosabb tényezővel, amit általában horrorfilmek esetében nem árt nem figyelmen kívül hagyni: az Annabelle nem félelmetes. És nem a szimpla kiszámíthatósága miatt, hanem mert egyszerűen nem sikerült egy normális, horrorhoz méltó atmoszférát összehozni, ráadásul még a paráztató jelenetektől is megfosztottak minket.


Ha volt is egy-két olyan momentum, ami azért elérte célját, azt sajnos az előzetes már lelőtte. Az Annabelle esetében túlnyomó részt időhúzások vannak, mondom ezt úgy, hogy maga a film cirka másfél óra, és még így is túlontúl sokat beszélnek szereplőink a levegőbe, valamint történik egyik felesleges dolog a másik után. Amikor pedig egy idő után leginkább azon tudsz csak izgulni, hogy a főszereplő csaj megszúrja-e magát varrás közben, vagy felrobban-e a popcorn, ott azért elég komoly gondok vannak, valljuk be.

Pedig a film első felében azért vágnak az arcunkhoz pár ütősebb jelenetet. Például a szekta támadása; nem spoiler, de azért nem minden horrorfilmben fordul elő, hogy hasba szúrnak egy terhes nőt. Félreértés ne essék, nem erre gerjedek, de lesokkolt, hogy ezt így megmerték lépni.

Piszok könnyen felejthető az Annabelle, egyszer, de akkor sem zökkenőmentesen nézhető. Ellenben inszomniásoknak egy nagyon fasza gyógyír lehet.

3/10


Megjegyzések

  1. Ritkán nézek moziban horrort, talán ezért tetszett nekem egy picivel jobban. De közepesnél még így sem volt jobb.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Found Footage filmek

Top 100 Joint: #30-21.