A massza / The Blob [1988]

Egy átlagos amerikai kisvárosban járunk, a horrorfilmek tökéletes helyszínén. Minden szép és jó, zajlik az élet, mígnem egy meteor csapódik a közeli erdőbe. Ezzel elszabadul az őrület: a kőzetből egy különös massza szabadul ki, amely sorban falja fel, kebelezi be az embereket, akire csak rátapad - ráadásul mindeközben folyamatosan növekszik is.

Hölgyek, Urak, na ilyen egy tipikusan old school stílusú, nyolcvanas évekbeli horrorfilm. Minden ízében az. Vidám felütéssel indul, vannak jelenetek, amikor még azt is elhiszed, hogy egy vígjátékot nézel. A "rücskös"-poén például porbafingó korom óta felejthetetlen. Megvannak a kisvárosi közösség kötelező tagjai, a vagány srác hosszú hajjal, bőrdzsekiben és motorral, akire a helyiek rossz szemmel néznek. A randizó fiatalok, a seriff, úgy tényleg: minden kötelező, már-már sablonos adalék. A könnyed hangulat azonban hamar szertefoszlik, amikor megérkezik a massza, amelyet egy helyi hajléktalan vesz észre, és egyből rá is tapad a kezére.

Az őrület elszabadul, a halálnemek egyre különösebb fajtái sorakoznak fel. Van, akit belülről roppant össze, de amint az egyik szereplő csuklóig dugja a kezét a lefolyóba, te már tudod, hogy baj lesz. A horrorelemek nagyrészt jump scared szinten rekednek, mondjuk mással nem is nagyon lehet élni egy gyilkoló massza esetében. És ezt tökéletesen teljesítette a film.


A The Blob valójában egy remake. Harminc évvel ezen verzió előtt, 1958-ban volt látható az eredeti, méghozzá Steve McQueen (!!!) főszereplésével. Személy szerint szívesen megnéznék egy ennél is újabb feldolgozást. A technika jócskán fejlődött, és önmagát egy percig sem komolyan véve egy ütős kis darabot lehetne összehozni, amolyan Piranha 3D-féle horrorkomédia szellemiségben.

Inkább csak nosztalgikus élménynek javasolnám, új nézőket nem valószínű, hogy fog szerezni, maximum, aki rajong az old school horrorért, de ők már biztos látták. Így nagyon sok év után érdekes volt újra látni, nem emlékeztem mindenre ugyan, de nem is bántam meg, hiszen mint említettem: nosztalgia. A rendező Chuck Russell pedig hat évvel később A Maszk című filmet készítette el, gondoltad volna?

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]