Szupercella / Escape Plan [2013]

Ray Breslin (Sylvester Stallone) amolyan sittes Houdini, már ami a munkáját illeti. Különféle
börtönökből szökik meg, hogy ezzel világítson rá a rendszer gyengeségeire. Legújabb melója is egy átlagos megbízásnak indul, odabent azonban hamar kiderül, hogy most bizony csapdába csalták. Senki sem tud róla semmit. Megismerkedik egy Rottmayer nevű rabbal (Arnold Schwarzenegger), akivel aztán közösen egy szökést próbálnak kieszelni. Csak hogy ez nem megy olyan könnyen.

Mikael Håfström több műfajban kipróbálta már magát: rendezett horrort, thrillert, drámát, és most egy akciót is. Összeeresztette a két old school nagyágyút, még ha ez két Expendables-film után már nem is olyan felemelő érzés, de még így is jó őket együtt látni. Sajnos ez azonban... nem elég.

Az Escape Plan ugyanis egy tökéletesen kiszámítható film, és nem több. Aláírom: pörgős, akad néhány izgalmasabb jelenet, egy-két humor is beficcen (Arnold az anyanyelvén beszél, felejthetetlen), és talán ezek, amik kiemelik az átlagból, de még így is túl sok a kellő mennyiségű középszerűség ahhoz, hogy megóvjon minket egy esetleges újra nézéstől. Most természetesen csak a magam nevében beszélek, de sok esélyt nem látok arra, hogy megint leüljek rá.


És ha azt mondom, hogy a film kiszámítható, akkor azt értsd úgy: nagyon durván építkezik a sablonokból. Feltehetőleg a legelső említéskor ki fogod találni, hogy az a bizonyos rejtélyes figura, aki miatt Schwarzi odabent csücsül (értsd: nem akarja feladni), valójában hol is bújkál, ahogyan azon sem fogsz különösebben meglepődni, hogy ez az intézmény nem pont egy külvárosban található. És mindezért piszok nagy kár.

Érezni végig, hogy Sly és Arnie karakterét egyenesen rájuk írták, ami abszolút nem lenne baj, sőt; de nem mellesleg az sem hanyagolható el, hogy mintha mindent, de tényleg mindent rájuk, az ő jelenlétükre alapoztak volna. Ők maguk nem is okoztak csalódást, hozták, amit kell, de mint film, túlságosan is gyenge lábakon áll az egész.

Mit mondhatnék többet? Egynek jó volt. 50 Cent, mint pc-guru külön vicces volt, pedig nem annak szánták. Sajnos egy tucatakcióba fulladt próbálkozás volt, amely egy unalmas estét még úgy, ahogy képes feldobni, de ne akármennyire is ezen a két fickón nőttél fel, ez ne legyen befolyásoló tényező.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

What We Do in the Shadows [2014]

Top 10: Found Footage filmek

Eden Lake - Gyilkos kilátások [2008]