Jack Ryan: Árnyékügynök / Jack Ryan: Shadow Recruit [2014]

Jack Ryan, az Afganisztánban lesérült katona ajánlatot kap a CIA-től. A meló nem tűnik nagy
eresztésnek, azonban a helyszínen, Oroszországban döbben rá, hogy itt bizony nem szarral gurigáznak, s mint kiderül - még időben: ügynök lett. Ha ez még nem lenne elég, egy olyan összeesküvés nyomaira bukkan, amelyek az egész világot fenyegetik.

Maga Jack Ryan karaktere nem először tűnt fel a vásznakon: vadászott már a Vörös Októberre Alec Baldwin-nak öltözve, játszott Férfias Játékokat Végveszélyben Harrison Ford-dal, de, mint Ben Affleck is megfordult A rettegés arénájában. Az Árnyékügynök voltaképp egy előzményfilm, hogyan is lett Jack Ryan az, aki.

Kár a körítésért, csapjunk bele a közepébe: a film nem jó. És ez mind a forgatókönyv számlájára írható fel. Nem egy különösebb agysebészet, a már jó mélyen a földbe taposott ösvényen halad, jó eséllyel nem tátod el a szád az úgymond fordulatokon - ha mégis, akkor nem sok filmet láttál.

De mégis, mi menti meg a filmet a nézhetetlenségtől, és emeli fel egy szimpla közepes kategóriába?

A rendezés. Kenneth Branagh nem csak a gonosz szerepét osztotta magára (amit, hozzáteszek nagyon jól tett), de próbálta kihozni a maximumot. Ennyire futotta: az akciójelenetekkel nem volt különösebb probléma, a verekedések jól meg lettek kreálva, és nem mellesleg a filmhez egy minimális hangulatot is képes volt párosítani, ami szintén nem utolsó szempont.


Valljuk be, Chris Pine nem egy Harrison Ford, de, mint fiatal Jack Ryan, úgy gondolom nem volt egy kifejezetten rossz választás. Ha elviselted a Star Trek-ben, akkor itt is könnyen megbarátkozol vele. Sokat nem kellett színészkednie, az már egyszer biztos. Kevin Costner, mint hősünk főnöke tűnik fel egy mellékszerepben, vele szintén nem volt probléma, Branagh pedig hiába egy tipikus gonosz, mégis jól áll neki ez a karakter.

És Keira Knightley. Oké, bírom a csajt, és nem is vele volt gond, hanem a beleerőltetett szerelmi szállal, amit ha úgy, ahogy van kihagynak, egy sokkal tökösebb mozira is lehetett volna esély. Ezek a nők, nem elég, hogy szegény Jack Ryan-t kiakarják iktatni, rájön, hogy valójában nagyon is benne van a dolgok sűrűjében, még a csaja is azzal nyaggatja, hogy biztos csalja őt. A konfliktus tehát adott, de minek...

Bár sokkal jobb prequel, mint az Alex Cross volt néhány éve, de kifejezetten csak akkor ajánlom, ha nagyon nincs mit nézni, és nagyon kell valami akciófilm. Tipikus agykikapcsolós anyag. Nézed, tudod mi fog jönni, egyszer pedig úgy ahogy, de lecsúszik.

5/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]