Golyózápor / Shoot'Em Up! [2007]

Az embernek vannak napjai, amikor hullafáradtan hazaérve másra sem vágyik, csak egy alig másfél órás kikapcsolódásra, mielőtt álomra hajtaná a fejét: egy olyan filmre, ahol teljes mértékig brain off van, nem kell agyalni, csak felhőtlenül szórakozni és átadni magát a sorozatos hülyeségeknek. Na, én a múltkor pont így jártam, és a megoldás: Shoot'Em Up!

Nem fogok tökölni: ez a film egyszerűen (elnézést előre is) kurva jó! Igaz ami igaz, a film nézése közben egyre valószínűbbé válik az a tény, hogy a készítőknek volt néhány elvetemült ötletük, alapkoncepció gyanánt pedig csupán csak annyit firkantottak le egy papírra, hogy "hát sokat lőnek benne". És erre építettek egy filmet, amihez egy meglehetősen gyenge történetet is kreáltak, de az ég világon semmi másért, csak hogy teret adjon az újabb és újabb elszállt ötleteknek.

Mert ha van akciófilm, amire illik az elszállt jelző, akkor nem kell tovább menned: Shoot'Em Up! Most, hogy másodjára láttam, ugyanúgy élveztem a répával (!) való gyilkolást, a "Fuk U Too" neonreklámmal való kombinációját, az iszonyatos pörgést, a brutális egysorosokat, és minden idők egyik leghumorosabb szexjelenetét.

A sztorira tényleg kár lenne pár mondatnál többet pazarolni, de csak, hogy képben legyél: a Cliwe Owen által megformált manus egyik este arra lesz figyelmes, hogy néhány rossz fiú elakar tenni egy terhes nőt láb alól. A nő ugyan meghal, de még előtte megszül, emberünk pedig a babával menekülni kényszerül, de nem kell félteni, őt nem olyan fából faragták. Sőt, még egy prosti is a segítségére lesz. És kezdődik az aprítás, nem is akárhogy...


Aki ezt a filmet komolyan veszi, és koppan, az meg is érdemli: a Golyózápor szerencséje az, hogy szórakoztat, de piszkosul. Amúgy ha logikusan belegondolunk, egy komplett baromság az egész. A cím sem véletlen, hiszen folyamatosan lőnek és lőnek egymásra a kétdimenziós karakterek, miközben a jelenetek túlnyomó része fizikai képtelenségekből van összeeszkábálva. A részletekbe direkt nem megyek bele, lévén, hogy ha még nem láttad, akkor szerintem megvan a ma esti programod - már ha vevő vagy a nagyon elszállt akciófilmekre.

Megjegyezném továbbá, hogy Clive Owent milyen szívesen látnám egy "normális" akciófilmben főhősként. Mert már ott volt a Killer Elite, feltűnt a The Bourne Identity-ben is, de elnézve, hogy itt milyen "jól áll neki a stukker", ráadásul megvan hozzá a kellő karizmája is, nem értem, miért ilyen Jai Courtney-szintű figurákban gondolkoznak akciósztár utánpótlás gyanánt. Monica Bellucci nagyon dögös ezúttal is, a fő gonosz Paul Giamatti pedig... úristen. Giamatti napjaink egy olyan színésze, akire többnyire a szimpatikus karaktereket bízzák rá, itt viszont nagyon eltalálták vele ezt a szerepet.

Nem tudok többet a végére bökni: nézd meg! Igazi, R-kategóriás, de ugyanakkor végtelenül komolytalan , 86 perces, felnőtlen szórakozás azoknak, akik fuldokolni akarnak a puskaporban.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

A 9. szalag / Session 9 [2001]