Amerika Kapitány: A tél katonája / Captain America: The Winter Soldier [2014]

Van az a pont, amikor úgy ülsz le egy zupahíró képregényadaptáció elé, hogy oké, akkor jöjjön, aminek jönnie kell. Nem vársz sokat, már kicsit megcsömörlöttél a sok egy kaptafára készült film láttán, robbanjon, aminek robbannia kell, agy kikapcs, lesz ami lesz. Pont így voltam a Winter Soldier kapcsán én is. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy hoppá, élvezem amit látok. Végre sikerült újítani a dolgokon, és bevezettek egy nyomozós, már-már kémfilmekbe hajazó szálat. És ennek nagyon örültem. Egészen addig amíg... el nem érkeztünk a film második feléhez. Itt tudatosult bennem, hogy ja, basszus tényleg, elfelejtettem, hogy mégis csak egy szuperhős filmet nézek.

Ha ez egy röpke iromány lenne, akkor a fenti bekezdéssel le is tudtam volna a mondandómat. Bizonyos szempontból jobb, mint az első rész, másfelől viszont nem. Ez részben annak tudható be, és erre csak most, a második rész megtekintése után jöttem rá, hogy a Kapitánynak sokkal jobban állt a második világháborús korszak. Sokkal otthonosabban mozgott azon a téren, és a karakteréhez teljes mértékig passzolt, még akkor is, ha mostanra már viszonylag szintén otthonosan érzi magát a környezetünkben.

De mégsem tudok elmenni amellett, hogy a Russo-tesók milyen jó választásnak bizonyultak: látszott, hogy nem egy átlagos iparosmunkaként álltak hozzá, érezni a filmen, hogy a rendezők rajonganak ezért az univerzumért. Pörgős és humoros, korrekt akció jelenetekkel. Tényleg akadt jó pár blődség, ami azért szúrta a szemem, de a spoilerek miatt ebbe nem nagyon akarok belemenni. Ezek nagy része nyilván csak annak tudható be, hogy egy ilyen kaliberű produkciónál a rendezők is nagyon kicsi emberek.

A történet nagy vonalakban és röviden: hősünk egy összeesküvésre bukkan a S.H.I.E.L.D. berkein belül. Widow-val közösen elkezdenek nyomozni, és csatlakozik hozzájuk Sam Wilson, alias Falcon. Ráadásul feltűnik a Winter Soldier is, a rossz oldalon persze.


És itt kitérnék arra, hogy ahhoz képest, hogy a film alcíme tulajdonképpen ezt a misztikus karaktert takarja, nos, őt magát nem sokat látjuk. Sőt, történetileg sincs túl sok jelentősége. Mondhatni, egy felesleges adalék. Nem tudom pontosan, bár gondolom a képregényekben ez jobban ki van dolgozva, de itt tulajdonképpen annyi volt a szerepe, hogy a Kapitány ne csak átlagemberekkel küzdhessen a fináléban. Az pedig, hogy ki bujkál a maszk alatt, már nyílt titok egy ideje, bár én csak azért sem fogom ellőni, de tény, hogy amint lekerül az álarc, és egészen addig a pontig fogalmad sem volt, ki ez a bizonyos katona, jó eséllyel akkor sem fogod eltátani a szád. Vállat vonsz, oszt' jó napot.

Az univerzum filmjeit elnézve, főleg a Thor 2. után a Winter Soldier egy kész felüdülés volt, de megkockáztatom, hogy nekem még az Iron Man 3-nál is jobban tetszett. Mégpedig azért, mert annál sokkal földhöz ragadtabb. Pont ezért szerettem például az új X-Ment, ami az Avengers óta messze a legjobb képregényfilm nálam. A Winter Soldier sem döntötte le a trónról, de jó úton haladt, csak közben elbotlott. Tényleg vannak gikszerei, olykor már túlságosan is kiszámítható, de pacsi a Marvelnek, hogy Russóékat választották a rendezői posztra. Helyén tudták kezelni a dolgot, tanultak néhány korábbi film hibájából, igaz ők is vétettek párat, de összességében egy kellemes szórakozás.

Stáblista utáni jelenetet érdemes megvárni, mert most tényleg azt mondtam, hogy "uh...". Van egy második szkeccs is, azzal sem veszítesz semmit. A végén pedig, a temetőben játszódó jelenetben van egy nagyon, de nagyon ügyesen elrejtett easter egg, amit ha észreveszel, nem bírod ki nevetés nélkül.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]