Hush [2016]

Maddie 13 éves korában, egy agyhártyagyulladás következtében vesztette el hallását és bénultak le a hangszálai. Siketnémaként éli mindennapjait, otthagyta a nagyvárost, írt egy könyvet, most egyedül tengeti életét az isten háta mögött. Egyik éjjel egy férfi tör az életére, aki nem pusztán megölni akarja, hanem előtte eljátszadozni vele, de legfőképp a lány idegeivel.


Már megint egy home invasion film - mondhatnánk, és mondják is biztos sokan, nagyokat legyintve a Hush-ra. Én történetesen rajongok ezekért a témákért, mert, hogy magamat idézzem, az otthon biztonságát megtörni elég borzasztó élmény tud lenni. Legutóbb a Secuestrados volt rám komoly hatással, de a Shut In is próbálta feldobni egy meghökkentő csavarral a sztorit. A Hush egy fű alatt bekúszott, igazán alacsony költségvetésből készült, ám annál zseniálisabb horror-thriller koktél.

Elnézve főszereplőnk helyzetét, nem kevés hátrányban van támadójával szemben. Nem hall, de az idegen hallja őt. Vigyáznia kell, mekkora zajt csap, mindenre nagyon ügyelnie kell. A férfi kint várakozik és megígéri Madisonnak, hogy majd csak akkor öli meg, amikor ő maga is megakar halni az őrülettől, az éjszaka pedig hosszú. De valamit tenni kell.


A Hush legnagyobb erénye, hogy elképesztő módon képes játszani a nézők idegeivel. Túl azon, hogy egy magatehetetlen, fogyatékkal élő nő az áldozat, nagyon erős atmoszférával bír a film, a suspense pedig sokszor az egeket karcolja. Attól a pillanattól, hogy megjelenik a támadó - ráadásul egy brutális jelenetben - nincs megállás. És ami még ennél is zseniálisabb: semmi jump scare. A Hush nem él vele, nincs rá szüksége, pedig az Oculusért is felelős rendező, Mike Flanagan könnyedén megtehette volna, hogy telepakolja ilyen olcsó hatásokkal. De inkább marad a hátborzongató hangulat, a pattanásig feszült izgalom, amelynek lendülete egy pillanatra sem törik meg.

Ha nem is tökéletes (a szomszéd férj megjelenése azért elég kínos jelenet volt), de sok szempontból az elmúlt évek egyik legjobb horrorjaként könyveltem el a Hush-t. Egy maximális tisztességgel kitöltött játékidő, borzasztó erős hangulat, tömény izgalom, amely megdolgoztatja a nézők idegeit.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]