Hurok [2016]

Ha tetszik, ha nem, kijelenthetjük: hosszú évek munkájába telt ugyan, de a magyar film immár levedlette magáról a 'ciki' jelzőt. Ez nem azt jelenti, hogy nem készülnek rossz filmek itthon, de elnézve az elmúlt esztendők terméseit, egyre csak gyűlnek és gyűlnek a jobbnál jobb próbálkozások. Madarász Isti filmje, a Hurok pedig egy újabb dicsérni való darab.



Még akkor, ha nem is hibátlan. Ellenben vitathatatlan tény, hogy a Hurok forgatókönyve maximálisan kivan találva, át van gondolva, érezni a sztorin a törődést. Igazi szeretet-projekt, valódi szerzői darab, amely amellett, hogy a jól ismert időhurkos filmek visszatérő momentumaival is játszadozik, úgy tartogat még pár meglepetést is a tarsolyában.

A történet főszereplője Ádám és Anna (Száraz Dénes & Martinovics Dorina), a két illegális gyógyszercsempész, akik Dezsőnek (Hollósi End...izé, Anger Zsolt) dolgoznak, az ő utasításai alapján szállítják a megadott helyekre a cuccot. Éppen arra készülnek, hogy megpattannak, átvágva főnöküket, amikor a lány bejelenti, hogy terhes, és ezt a srác nem nézi jó szemmel. Annával baleset történik, Ádám pedig egy időhurokba kerül, és mindent megtesz azért, hogy helyrehozza a tragédiát.


A Hurok mindössze néhány helyszínen játszódik, de nem is igényel többet ennél. Sőt, egy darab vizuális effekt nélkül képes volt arra, hogy mind a másfél órájára lekösse a figyelmem. Mert ez nagyon megy neki, főleg, hogy egy igen odafigyelős darabbal van dolgunk, ahol könnyen elveszíthetjük a fonalat, ha egy óvatlan pillanatban félrenézünk. De miért is néznénk félre, ha a filmben nincs egyetlen üresjárat sem, csak a sztorira koncentrál, a tempója feszes, de pont nem annyira, hogy akár egy pillanatig is kapkodósnak érezzük. De nem csak Madarász Isti írásán, rendezésén múlt mindez, sokat hozzátett a képi világhoz Nagy András operatőr kiváló munkája. Még a néhol kissé túl színpadias alakítást nyújtó főszereplőpáros játéka sem zökkentett ki - nem voltak rosszak, egy percig sem állítanám, de mondataik hellyel-közzel kicsit túlvoltak artikulálva, legalábbis egy mozifilmhez képest. Anger Zsolt nem okozott csalódást, bár tőle pontról pontra ugyanezt a karaktert már az Aranyéletben is láttuk.

Egy kis csipkelődést így a végére muszáj beszúrnom: az egyik kulcsjelenet, történetesen az utca, ahol a baleset történik, bár a történet szerint egy nyilvános út, ahol emberek járnak-kelnek, sétáltatják a kutyát, és autókon, motorokon, bicikliken haladnak el, mégis nagyon szembetűnő, hogy egy (valószínűleg) elhagyott raktárépület. Bár a célnak megfelel, de valahol nagyon furcsa volt látványilag.

Az biztos, hogy ilyen magyar filmet még nem láttál. Egyéb más országokból még talán, de hazai terepen még nem készült ehhez hasonló darab. És csak így tovább Isti, ne állj meg!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]