Blair Witch [2016]

A tavalyi év egyik legérdekesebb húzása volt, amikor nem sokkal a premier előtt kiderült, hogy Adam Wingard (You're Next, The Guest) The Woods címen futott horrorfilmje voltaképp nem lesz más, mint a Blair Witch Project első részének folytatása. A nagy leleplezéssel egyúttal a címet is gyorsan megváltoztatták, az pedig, hogy Wingard dirigálta le a produkciót, nem kevés bizakodásra adhatott okot. A fesztiválokon többnyire szerették, és tényleg minden esély megvolt arra, hogy végre kapjunk egy megérdemelt Ideglelés folytatást.


Most pedig, hogy láttam a filmet, csak húzom a szám. Jó ötlet volt ez? Nem, nem volt az. A történet szerint az első részben eltűnt Heather Donahue öccse, James indít expedíciót testvére felkutatására. Kamerákkal felszerelkezve nekivágnak az erdőnek, keresve a blair-i boszorkány házát, de ugyebár ahogy az sejthető: nem kellett volna.

A Blair Witch talán legnagyobb baja, hogy nagyon minimális újdonságot képes csak nyújtani. Igen, szomorú kimondani, de ez legalább ugyanolyan arányban remake, mint folytatás, és nem a jó értelemben. A kapkodó kamera, amelynek hála olykor az égvilágon semmit sem látunk, csak egy dolog, erre nyilván lehet számítani, de vannak pillanatok, amikor sokszor egy az egyben lemásolja az első rész fordulatait (Mik ezek az ágakon? Körbe-körbe megyünk!), miközben nem egyszer próbál feleslegesen riogatni, de azt sem hatásosan teszi.


Néhány ötletes momentumot azért így is sikerült belecsempészni, párszor elhúzza előttünk a mézesmadzagot egy-egy érdekes megoldással, elszólással, viszont a későbbiekben arra már lusták voltak, hogy ezzel komolyabban is kezdjenek valamit. Így pedig elenyészőnek tűnik a megannyi Ideglelés-sablon mellett, amelyek annak idején, 1999-ben még ütöttek, sőt: újranézve most is (egészen pontosan: tavaly) odabasznak, de egy folytatásban ez már egy csupaszra lerágott csont benyomását kelti. Bár a fináléban kellően felpörögnek az események, de sokat nem tesz hozzá az élményhez.

Lényegében Adam Wingard bebizonyította, hogy ő is letudja forgatni az Ideglelést, de ha egy mód van rá, ezt a szériát hagyjuk szépen békén! Nem készült nézhetetlenül rossz film, a legjobb szó az egészre a felesleges. Mert ha már egy Adam Wingard & Simon Barrett párosnak is csak ennyire futotta, akkor kár a gőzért: a Blair Witch története 18 évvel ezelőtt csúcsra volt járatva, ki lett maxolva, minden más pedig csak felesleges bőrlehúzás. Ahogyan ez is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]