Vissza a jövőbe 2. / Back to the Future Part II [1989]

Idén 30 éves a kultikus Vissza a jövőbe első része, amit meg is ünnepeltünk a jeles napon. De ez az esztendő nem csak ezen jubileum miatt említésre méltó. Millió fanatikus rajongó várta a mai napot, amikor is 2015. október 21-én, délután négy óra huszonkilenc perckor Marty McFly megérkezik 1985-ből közénk.

Nem igazán érdemes történetről beszélni egy ilyen film klasszikusnál, amit jó eséllyel mindenki látott, de röviden: egy Sports Almanac kerül Biff birtokába, amit időskori énje adott át neki, amíg Marty és Doki 2015-ben oldották meg jövőbeli ügyüket. Mivel Biff irtó gazdag lesz a megannyi fogadás miatt, egy nagyon súlyos, alternatív jelen várja a Dokiékat. Nincs mese, irány 1955!

Anno írtam egy listát a kedvenc második részekről, amelyben a Vissza a jövőbe 2. is helyet kapott. Noha (véleményem szerint) nem sikerült az első epizódot túlszárnyalni, de a szintet majdhogynem tartotta.

Majdhogynem??!!

Nos igen, a jövőkép. A régebbi filmek egyik baklövése, hogy elképesztő túlzásokba estek a futurisztikus víziókkal. Van itt minden: a Cápa 19. részét reklámozó hologram cápa, önmagát befűző cipő, magát méretre szabó kabát. Sütő, amely pillanatok alatt készíti el a pizzát és növeli méretét többszörösére. Légdeszka, nevetséges ruhák. Meg persze… a repülő autók. Valóban nem lehetett pontosan tudni 1989-ben, hogy milyen is lesz 26 évvel később az élet, de amíg az első részben nagyon stílusosan repítettek vissza minket az ötvenes évekbe, addig itt nagyon elgurultak a gyógyszerek, és jobb lett volna, valamivel visszafogottabb fantáziával írják meg a jövőbeli jeleneteket.

De ennyi, részemről ki is merül ennyiben a Vissza a jövőbe 2. negatívumainak listája. Pörgős, szórakoztató és vicces folytatás, egy az egyben magában hordozva az első rész szellemiségét. Mindig, mindent az utolsó pillanatra hagynak (ezt Marty a harmadik részben meg is említi), sokszor csodával határos módon sikerül csak megmenekülniük, és nem szabad elfelejteni, hogy közben elejétől a végéig, az elsőtől a legutolsó percig vicces és szerethető.

Szóval eljött a nap: Martyék megérkeztek. A Vissza a jövőbe második része ugyan kissé megosztja az embereket, de én mind a mai napig nagyon tudom élvezni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]