Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja / Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith [2005]

Miközben Palpatine főkancellár egyre nagyobb hatalomra tesz szert, a hitében megrendülni látszó Anakint próbálja a Sötét Oldalra csábítani. A fiút rémálmok gyötrik: Padmé terhes, ő pedig minden éjjel látja maga előtt, ahogy a lány belehal a szülésbe. Palpatine meggyőzi, hogy ő képes megvédeni Padmét, ám ehhez csatlakoznia kell a Sithekhez. Megkezdődik a Jedik levadászása.

Bár az előzmény-trilógiával vannak fenntartásaim bőven, azt nem vehetjük el A Sith-ek bosszújától, hogy a hármas legjobb darabjáról beszélünk. Egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik, George Lucas pedig a botrányos első két rész után összehozott egy tisztességes befejezést az előzményeknek. A Jedik alkonyát láthatjuk, amely a Sötét Oldal felemelkedése egyben, minden mozaikkocka a helyére kerül, mindez egy nagyon is pörgős film keretein belül.

Anakin vívódásának ugyan már A klónok támadásában is voltak elég hatásos jelei, itt viszont teljesen megborul az elme. A makacs Jedi-lovag eddig bírta, de megtalálja a helyét a galaxisban, még ha ebbe majdnem bele is hal. Palpatinék még időben érkeznek, kimentik a lávától összeégett fiút, hogy egy fekete maskarát ráhúzva megszülessen Darth Vader. Nagy kár, hogy Hayden Christensen erre a filmre sem tanult meg színészkedni. Az arcára kiült őrlődés még mindig jobban hasonlít egy elkényeztetett gyerekre, aki nem azt a játékvonatot kapta Karácsonyra, amit szeretett volna. Pedig itt nagyon is rajta volt a hangsúly.

A film csúcspontja egyértelműen a hajtóvadászat a Jedik ellen. Egyszerűen van súlya a jeleneteknek, szinte megindító, hogy egyik szkeccsről a másikra látod, ahogy omlik össze a rend. A szemünk előtt elevenedik meg a történet, amelyről Luke Skywalker-nek mesélt az öreg Obi-Wan Kenobi, amikor az apjáról kérdezte őt. De szinte az összes csatajelenet parádés, hiába fuldoklunk az animációkban, egyszerűen minden jobban működik, minden sokkal ritmusosabb, mint az előző filmekben. Az más kérdés, hogy a film végére a főbb karakterekért már nem igazán tudunk izgulni, vagy hiába kívánjuk a vesztüket, elvégre pontosan tudjuk, ki fogja túlélni.

Őszintén sajnálom, hogy csak harmadik nekifutásra sikerült egy ennyire precíz mozit összerántani, és hogy a Baljós klónok támadásának árnyékánál miért nem tudott Lucas csak megközelítőleg is ilyen munkát végezni. Nem tenném oda az eredeti trilógia mellé, de nem sokkal lemaradva kullog mögöttük. A Sith-ek bosszúja egy korrekt Star Wars-fejezet: egy korszak lezárása.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]